5 zomertips voor mensen met psoriasis


Voor veel mensen met psoriasis (en chronische huidziekte gekenmerkt door rode vlekken bedekt met witte schilfers) brengt de zomer opluchting met zich mee. Warmer weer kan zorgen voor een zachtere huid. Maar dat wil niet zeggen dat alle psoriasiszorgen van de baan zijn en je jouw huidverzorging op een laag pitje moet zetten. Deze 5 tips zorgen er voor dat je deze huidaandoening onder controle kan houden in de zomer.


1. Geniet van de zon -- op een verantwoordde manier


De meeste mensen met psoriasis vinden dat het beter gaat als ze hun huid wat zonlicht geven. Zo'n 15 tot 20 minuten per dag onbeschermd in de zon kan helpen bij psoriasis-opstoten. Maar: zonnebaden werkt niet voor iedereen. En zelfs als jij er wel gebaat bij bent, moet je ook nog oppassen dat je niet verbrandt. Dat is helaas voor de meerderheid van de mensen wel het geval als ze meer dan 15 minuten zonder zonnecrème in de zomerzon zitten. 

Verbranden zorgt niet alleen voor een groter risico op huidkanker, maar kan je psoriasis ook erger maken. Elke kleine huidbeschadiging kan leiden tot het Köbner fenomeen -- het fenomeen waarbij een huidziekte ontstaat of zich uitbreidt naar plaatsen waar de huid een of ander trauma heeft ondergaan (hier dus de verbrande huid). Wees dus voorzichtig als je de zon in gaat. Psoriasismedicatie en andere geneesmiddelen zoals antibiotica kunnen er ook voor zorgen dat je huid gevoeliger wordt voor de zon.


2. Pas op met water


Zwemmen kan deugd doen voor mensen met psoriasis. Velen zeggen dat een duik in het zwembad of een jacuzzi de stukken verharde, schilferige huid kunnen verzachten en er voor kunnen zorgen dat ze loslaten. Maar: als er chloor in het water zit kan deze je huid nog meer uitdrogen.

Spring je toch in een zwembad dat chloor bevat, spoel je huid dan nadien meteen af onder de douche en smeer een hydraterende body lotion. 

Pas op met zeewater. Ook dit kan in eerste instantie deugd doen, maar als je last hebt van een stevige psoriasis opstoot met stukken huid die open liggen, dan kan het zoute water voor infecties zorgen.


3. Hou insecten op afstand


Insectenbeten kunnen ook zorgen voor het Köbner fenomeen, dus bescherm jezelf tegen muggen en andere insecten. De meeste insectensprays zijn niet zo lief voor je huid, maar de Stay Cool Aftersun van Beauté Pacifique hydrateert je huid niet alleen, maar beschermt haar ook tegen vervelende beestjes. Als je toch gestoken wordt, smeer dan meteen een topische cortisonecrème zodat het niet erger wordt.


4. Bescherm jezelf tijdens het tuinieren


Als je dol bent op werken in de tuin, pas ook dan op met je huid. Ook schrammen van doornen of losse takken kunnen het Köbner fenomeen triggeren. Bescherm je huid door lange mouwen, een lange broek, gesloten schoenen en handschoenen te dragen tijdens het tuinieren. 

Het Köbner fenomeen duikt meestal op bij mensen die op dat moment een psoriasis aanval hebben, dus als jij er middenin zit, moet je misschien even wachten voor je de tuin ingaat.


5. Keep Cool


Mensen die last hebben van inverse psoriasis (rode laesie in lichaamsplooien zoals oksels, de liesstreek of onder de borsten) ondervinden vaak meer last ervan wanneer ze het warm hebben en zweten. Voorkom dus dat je overhit geraakt en spring onder de douche wanneer je gezweet hebt. 

$type=three$c=18$meta=0$rm=0$p=1$show=/p/nieuws.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$l=0$cm=0$au=0$icon=1$show=post

Naam

beaucros,7,beauté pacifique,71,Circadia,3,corona,1,cruelty free,1,eczeem,1,events,6,hydrafacial,46,icoone,1,in de kijker,71,in de media,6,nieuws,31,nieuws bij senitas,19,nieuwsbrief,2,opleidingen,4,perk,18,senitas,67,vegan,1,
ltr
item
Senitas Nieuws : 5 zomertips voor mensen met psoriasis
5 zomertips voor mensen met psoriasis
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgreuyeZYNqohsFfhp8be3p4j2ri3XZY4qPQUYxnaP6tTfjc-JEuM0SBVf4mZ7STFqzZa35ruD_0dBPdQzZ-vScI4RYuCdRUGL1H02tKkbmoNVFkhdDwkzBQmD3vTaZouGlXsH7ZwcqTFPH/s640/Zomer+psoriasis+Blog.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgreuyeZYNqohsFfhp8be3p4j2ri3XZY4qPQUYxnaP6tTfjc-JEuM0SBVf4mZ7STFqzZa35ruD_0dBPdQzZ-vScI4RYuCdRUGL1H02tKkbmoNVFkhdDwkzBQmD3vTaZouGlXsH7ZwcqTFPH/s72-c/Zomer+psoriasis+Blog.jpg
Senitas Nieuws
https://blog.senitas.com/2018/07/5-zomertips-voor-mensen-met-psoriasis.html
https://blog.senitas.com/
https://blog.senitas.com/
https://blog.senitas.com/2018/07/5-zomertips-voor-mensen-met-psoriasis.html
true
3334540479290605703
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden LEES ALLES Lees meer Antwoord Cancel reply Delete Door Home BLZ BERICHTEN Lees alles AANBEVOLEN Rubriek ARCHIEF ZOEK ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopas 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volg BELANGRIJK STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy